پشتیبانی شبکه‌های اجتماعی: ۹۸۹۱۰۳۴۰۶۵۵۴

رزین پلی یورتان های پایه آبی

30

فروردین 1401

آنچه در ادامه این مطلب میخوانید

رزین پلی یورتان

با توجه به محدودیت­های جهانی در استفاده از حلال­های آلی فرار به دلیل اضافه شدن آن­ها به اتمسفر، محصولات سازگار با محیط زیست امروزه در صنایع بسیار محبوب شده­ اند. تکنولوژی و روش­هایی هم که استفاده از مواد آلی فرار را کاهش می­دهند نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته­اند. در میان محصولات و روش­هایی که سبب کاهش استفاده از مواد آلی فرار می­شوند،  آب به دلیل قیمت پایین، بی خطر و غیر سمی بودن و سازگاری بالا با محیط زیست بازده بسیاری از واکنش­های آلی را افزایش داده و بهترین انتخاب برای استفاده در محیط سنتز و تولید محصولات شیمیایی است.

ویسکوزیته‌ی دیسپرسانت‌های پلی­یورتان پایه آبی ارتباطی با جرم مولکولی آن­ها ندارد و این ویژگی آن­ها را از سایر پلی­یورتان­ها متمایز ساخته­است. از این­رو دیسپرسانت­های با درصد جامد بالا به راحتی با فرایند خشک کردن حاصل می­شود. دیسپرسانت یک سیستم دو فازی کلوییدی است که شامل اجزای پلی­یورتان در محیط آبی است. بیشتر گروه­های اسیدی و نیتروژنی نوع سوم خنثی شده و اساس مراکز پراکندگی در آب را تشکیل می دهند. اخیرا یک روش جدید (یک فرآیند امولسیون­سازی دو مرحله­ای) برای سنتز پلی­یورتان‌های پایه آبی با درصد جامد بالا معرفی شده ­است که در آن توزیع اندازه ذرات به دقت کنترل می­شود، زیرا سایز ذرات تعیین کننده­ی ویژگی­های اساسی از جمله ویسکوزیته و محتوای جامد در این پلی­یورتان‌ها است. این پلی­یورتا‌­های با درصد جامد بالا بازده حجمی و زمانی راکتورها را افزایش داده و زمان تشکیل فیلم را کاهش می­دهد.

دیسپرسانت‌های پلی­یورتان پایه آبی (WPUD) بیشترین کاربرد صنعتی و تجاری پلی­یورتان را به خود اختصاص داده­اند. نوع و مقدار پلی ­ال و ایزوسیانات در گستردگی زنجیر و درصد جامد  در خواص دیسپرسانت بدست آمده تاثیر دارد و تعیین کننده­ی استفاده  این مواد در کاربردهای مختلفی ازجمله چسب­ها، پوشش‌ها، رنگ­های پایه آبی ، جوهرهای چاپ و غیره هستند، به طوریکه هر کدام در حوزه­های مختلفی قابل استفاده باشد. در ادامه به سه کاربرد اصلی پلی­یورتان پایه آبی خواهیم پرداخت.

چسب های پایه آب

چسب‌­های پلی­یورتان پایه آبی نسبت به چسب­‌های پایه حلالی دارای مزیت­هایی از جمله غیر سمی بودن، دمای فعال­سازی پایین، قدرت چسبندگی بالا و مقاوم در برابر رطوبت هستند. این چسب­ ها به راحتی روی لایه­ی زیرین اعمال شده و پس از فعال­سازی قدرت چسبندگی بالایی دارند. با این وجود، چسب­های WPU در زمینه­ی چسب­های فشاری هنوز بازار و جایگاه مناسبی را ندارند. این چسب­ ها کاربردهای مختلفی در صنایع نساجی، دکوراسیون داخلی، مبلمان خانگی دارند.

به طور مثال در صنعت روکش تخته­ های MDF( که از آن­ها به عنوان چسب­های وکیوم ممبران یاد می­شود) چسب­­های PU پایه آبی نسبت به چسب­های پایه حلالی، تک جزیی بوده و به راحتی اعمال شده و همچنین با حداقل انرژی و هزینه فعال می­شوند. یکی از وسیع­ترین کاربردهای چسب WPU، استفاده از آن در صنعت تولید کفش برای چسباندن کفی کفش به کامپوزیت­های PVC است. در صنایع نساجی نیز از این چسب­ ها برای تولید چرم مصنوعی استفاده می­شود.

پوشش و رنگ های پایه آبی

پلی‌یورتان‌ها به طور گسترده ای در صنعت رنگ و پوشش مورد استفاده قرار می‌گیرند، زیرا ویژگی های منحصر به فردی از جمله چسبندگی به جنس‌های مختلف فلزی، پلاستیکی، چوبی و اجناس ساختمانی، مقاومت مکانیکی و مقاومت در برابر اشعه¬ی UV را دارا هستند.

در گذشته توجه به پلی­ یورتان پایه حلالی بود که در سنتز آن­ها از حلال­ های مختلف استفاده می­شد. اما افزایش قیمت حلال­ ها و نگرانی­ های زیست محیطی توجه محققان را به استفاده از آب به عنوان جایگزین حلال­ های آلی جلب کرد. همچنین در استفاده از این مواد در دکوراسیون داخلی، مصرف­کنندگان تمایل به استفاده از موادی غیر سمی و بدون بو دارند که رنگ­ها و پوشش­ های پلی ­یورتان پایه آبی این امکان را ایجاد کرده­اند زیرا فاقد حلال­ های آلی و در نتیجه فاقد بخارات سمی هستند. علاوه بر استفاده از این پوشش­ ها به عنوان جلادهنده، پوشش­ های پایه آبی به دلیل مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالایی که دارند جهت جلوگیری از خوردگی چوب و فلزات نیز استفاده می­شوند. در صنایع نساجی نیز پوشش­های پلی­ یورتان پایه آبی برای تولید پارچه­ های چادرهای مسافرتی، لباس و وسایل پارچه ­ای ضد آب کاربرد وسیعی دارند

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Twitter

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *